Të fundit nga ndryshimet klimatike

Në rajonet polare, ngrohja bën që pllakat e akullit dhe akullnajat të shkrihen me një ritëm të shpejtë nga sezoni në stinë. Kjo kontribuon në rritjen e nivelit të detit në rajone të ndryshme të planetit. Nëse do të zhdukeshin akullnajat, kjo do të thotë më pak ujë në fund të verës kur ka thatësirë. Pa ujë – nuk ka jetë. Vetëm rritja e temperaturave i intensifikon thatësirat dhe e rrit në mënyrë drastike rrezikun e zjarreve, prandaj parashikohet se do të përballemi me mungesë të ushqimit, por edhe me ulje të diversitetit të specieve bimore dhe shtazore. Humbja e specieve bimore dhe shtazore për shkak të rritjes së temperaturave çon në mënyrë të pashmangshme në prishjen e ekuilibrit të brishtë të ekosistemeve. Kequshqyerja, mungesa e ujit të freskët, së bashku me përkeqësimin dhe kushtet ekstreme të motit (zjarret, erozioni, përmbytjet, stuhitë) çojnë në shfaqjen e një sërë sëmundjesh që rrezikojnë të shndërrohen në pandemi. Dyshohet se kushtet ekstreme të motit jo vetëm që do të marrin shumë jetë njerëzish, por do të shkaktojnë edhe dëme të mëdha materiale. Disa vende në Tokë për shkak të përmbytjeve të shkaktuara nga rritja e nivelit të detit, si dhe për shkak të thatësirave ekstreme dhe zjarreve, nuk do të jenë më të përshtatshme për jetë, gjë që do të rezultojë në migrim masiv dhe luftë të pashmangshme për burimet gjithnjë e më të pakta natyrore (emigrantët klimatikë).